Finnemarka på tvers

I hui og hast ble sekkene pakket fredag ettermiddag. Turklærne var vasket siden forrige helg og teltet var fortsatt helt. Med forventinger om å finne blåbær på turen og visshet om at hverdagspulsen ville synke så fort vi hadde fjellstøvler på, kjørte vi til Øverskogen i Lier. Der skulle turen over Finnemarka starte denne gangen, og målet var Tyrifjord Hotell i Vikersund.

Finnemarka tvers 132

Vi fikk skyss av mamma og Svein, som slo følge til Damtjern og så oss vel av gårde på blåmerket sti. Det var litt kronglete å finne frem mellom parkeringsplassen på Røine og Damtjern, men derfra er det godt merket hele veien frem faktisk. Ikke verst!

Finnemarka tvers 005

Blåbær fant vi! Mellom Damtjern og Svartvatnet kom vi over en eng av blåbærlyng som vi kastet oss over alle fire. Frydil og Kaos spiste ivrig rett fra lyngen, og vi fylte magen og en brødpose med søte bær. Med blå tenner trasket vi videre; vi hadde jo faktisk et stykke å gå og kunne ikke plukke bær hele kvelden.

Terrenget fra Svartvatnet ned til Tverrelva er spesielt vakkert. Her er det variert terreng med frodige grønne groper, gamle mosegrodde hogstfelt, bergknauser med åpen himmel og rikelig med både krekling, blåbær, tyttebær og multer. Det føles godt å kunne spise av naturen. Og nok en gang rykket det i avtrykkerfingeren da vi hørte velkjente vingeslag og så to feite tiurer lette to meter unna!

Med den brusende Tverrelva bak oss slet vi oss opp bakkene på velkjent og vakker løype mot en leirplass vi hadde sett ved det sørligste av De pene tjerna forrige helg. Vi gikk forbi Bjelketjern, hvor det også ser fint ut å slå opp telt og prøve fiskestanga. Men vi valgte å ta en drøy tur denne fredagskvelden med håp om en rolig lørdag formiddag med fisking og bading. Skuffelsen var stor da vi så to grønnkledde på gromplassen.. Det var bare å bære sekken videre og håpe at vi kom frem til neste vann før mørket senket seg over Finnemarka.

Ved det mellomste av De pene tjerna var vi godt i gang med å slå opp telt og tarp i tussmørket da stillheten ble brutt av et drønn på himmelen over oss.

Et Finnemarka tvers 024lysende helikopter med en svær dings hengende på slep sirklet over oss. Dingsen var verken en bombe eller brannslukker, men en pose kalk som endte i drikkevannet vårt. Mette fylte kopper og kar med ukalket vann og Linn Kristin filmet, og vi hadde en unnskyldning for å droppe kveldsbadet. Ved midnatt parkerte helikopteret og vi kunne nyte natta i friluft.

Lørdagen startet med en luksusfrokost av Haavaldsenslaget.

Finnemarka tvers 035

Vi rakk akkurat å svelge den siste pannekaka med nyrørt blåbærsyltetøy før det blåste opp til regnvær. Solkremen lå fortsatt trygt i bunn av sekken.

Linn Kristin satte standarden for dagens etappe med å fylle støvlene med vann fra første myra. Vi gikk en nydelig tur i friskt regnvær over multemyrer og utrolig pent og variert terreng, med en kaffepause på Sandvollen. Selv om stien er ryddig og godt merket, bærer naturen i dette området preg av å være nokså uberørt. Landskapet forandrer seg stadig og det er pen utsikt flere steder.

Finnemarka tvers 040

Vi hadde fortsatt håp om å få mulighet til litt fisking og bading i oppholdsvær i løpet av turen, så siden det regnet hele lørdag valgte vi å gå på til Sandtjern på Øståsen i Modum. Der tok Linn Kristin overraskernde nok initiativet til et kveldsbad i regnet. Vannet var varmere enn lufta, og kroppene våknet til live igjen. Linn Kristin plasket uti først og Kaos prøvde instinktivt å redde henne ved å klore henne på ryggen. Mette måtte gjennom samme behandling.

Med følelsen av å ha brukt kroppen skikkelig, opplevde vi en perfekt lørdag kveld. Vi satt under tarpen og hørte på regnet og kikket etter vak på Sandtjern en grå og vakker julikveld. Det eneste som betydde noe var at teltet var klart med varme soveposer og et par tørre sokker, og at om fem minutter var en pose med frysetørket mat blitt til et utsøkt måltid…

..Intetanende om natta vi hadde i vente. Det blåste opp i alle retninger og regnet vannrett fra alle kanter. Hundene fant ikke le noe sted og klynket seg til en plass i teltet. Våte og møkkete våknet vi etter stormen til et fredelig skue og Linn Kristin kunne endelig sette sammen fiskestanga.Vi hadde ikke tørre klær, men vi hadde blåbær!

Finnemarka tvers 100

Et par kilometer senere begynte nedstigningen fra Hvalsdammen ned Dokkaløypa til Vikersund.

Finnemarka tvers 128

Slitne og fornøyde, med Vikersund i sikte, ned Dokkaløypa.

Det er bratt, og tungt å gå ned med sekken. Vi kjente det i beina og det var deilig å komme frem til Tyrifjord Hotell hvor Andreas ventet med bil og et stort smil. Han kommenterte forsiktig at det ikke luktet spesielt godt av kona..

Finnemarka på tvers er en perfekt helgetur, og er trolig en av de vakreste rutene i Finnemarka. Det er mange fine steder å campe (Bjelketjern, De pene tjerna, Sandtjern, Lårvika).

Rute: Øverskogen (Sylling) – Damtjern – Svartvatnet – Monsetjern – Tverrelva – Bjelketjern – de pene tjerna – Sandtjern – Lårvika – Gudbrandstjern – Sandtjern – Hvalsdammen – Dokkaløypa – Vikersund.

Flere bilder fra turen:

Finnemarka tvers 045

Fornøyde jenter med Lårvika i bakgrunnen.

Finnemarka tvers 014

Frydil og Kaos i farta. Denne gang med hver sin pinne.

Finnemarka tvers 033

Morgenkos. Kaos ønsker velkommen til en ny dag.

Finnemarka tvers 093

Etter stormen..

Finnemarka tvers 108

Alle engasjerer seg og følger spent med når Linn Kristin kaster!

Finnemarka tvers 112

Sandtjern. Fint sted å slå leir. Deilig badevann, fredelig.

Frydil og Kaos svømmer om kapp etter pinnen…

Finnemarka tvers 057

… Frydil vinner, men…

Finnemarka tvers 059

..kampen er på langt nær over. Kaos har svømt til land og forbereder ny taktikk:

Finnemarka tvers 056

“Stå på land og vent til pinnen nærmer seg.” Frydil innser at hun må mobilisere krefter.

Finnemarka tvers 060

Som vanlig ble det full kamp om pinnen på land. Men de er gode venner fortsatt.

2 tanker om “Finnemarka på tvers

  1. Tilbaketråkk: På høye hæler i Finnemarka « Inn i granskauen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s