Arge værguder i Jotunheimen

Årets fottur i Jotunheimen ble lagt til månedsskiftet august/september. Da er barnefamiliene tilbake på skole og jobb, og trafikken i fjellet betydelig lavere. Akkurat slik vi liker det.

Vi kom rett fra hetebølge i Spania til nedbørsrekord i fjellet. Stor overgang, men vi hadde byttet ut bikinien med ull og sandalene med fjellstøvler og gledet oss veldig.

Jotunheimen09 077

I løpet av uken skulle vi forflytte oss til en ny hytte hver dag, oppleve Norges høyest beliggende turisthytte og krysse to breer. Det var planen. Men nedbørsrekorden gjorde bekkene større og striere og sørget for en mer utfordrende tur. Den første dagen opplevde vi for første gang i livet å måtte snu, fordi vi støtte på en elv det ikke var mulig å krysse. En annen dag vasset vi til lårene i iskaldt fjellvann og kom halvveis uti elva før vi snudde og gikk tilbake til bredden vi kom fra. Da hadde Mette midtveis blitt tatt av vinden og fått halve kroppen under vann. Det regnet og blåste kraftig, Turistforeningens t-merker lå under vann et sted og vi var våte og kalde. Løsningen var å gå en drøy times omvei langs foten av et fjell og krysse elva lenger opp.

Da vi endelig kom til stien igjen flerret lynet opp himmelen, samtidig som skrallet mildt sagt overdøvet lyden av regnet. Tordenværet var var like over hodene våre, mens vi gikk i flatt urlandskap og var høyeste punkt. Denne dagen gikk fjellturen fra spennende til skremmende, og vi følte oss ikke trygge før vi åpnet døren til Leirvassbu og ble møtt varmt velkommen av Jakob.

På tross av noen ekstra utfordringer er vi veldig fornøyde med turen. Uansett vær, Jotunheimen er flott! Vi har gått, svettet, kikket, skravlet, ledd, spist deilig mat, nytt utsikten, løst kryssord, truffet hyggelige folk, sovet og ikke minst: koblet fullstendig av. Herlig!

Jotunheimen09 024

Over: Noen bekker kan du gå tørrskodd over, uansett vær. Mette smiler hele veien over brua.

Jotunheimen09 007

Utsikt mot Bygdin, der Aasmund Olavsson Vinje er foreviget i granitt. Hodet er vendt mot Falketind, der sjelen hans (etter eget utsagn) sitter på toppen. Vinje var veldig glad i Jotunheimen og det var faktisk han som ga fjellområdet navnet Jotunheimen (“kjempenes bosted”).

Jotunheimen09 037

På vei fra Fondsbu til Olavsbu traff vi en flokk rein, rundt 10-15 dyr. Å treffe dyr på tur er alltid et høydepunkt.

Fra den siste uken i august slipper du rushtrafikk i Jotunheimen09 048fjellet. De få menneskene du treffer er til gjengjeld trivelige fjellfolk. På Leirvassbu møtte vi Kenneth og Jarl den første kvelden. Vi fire var eneste gjester til middag og vi hadde en fin prat foran peisen om kvelden. Kenneth maler for øvrig sterke bilder om livet. På bildet til høyre er de klare for avreise til Skogadalsbøen dagen etter (for øvrig observert uten lue).

Neste kveld traff vi nederlenderne Petra og Peter. Førstnevnte er profesjonell løper og imponerende sprek. Selv om alle vennene deres drar på chartertur i ferien stortrives de, år etter år, med norsk fjellferie. Intet mindre enn tøft. Petra har deltatt i nærmere 20 løp i år!

Under: Kosedag på Leirvassbu. Fyr på peisen, deilig mat og trivelig hytte.

Jotunheimen09 Mette 074 Jotunheimen09 Mette 078

Jotunheimen09 Mette 083 Jotunheimen09 Mette 098

Noen flere bilder:

Jotunheimen09 068 Jotunheimen09 060

Jotunheimen09 Mette 046Jotunheimen09 Mette 050

Jotunheimen09 100Jotunheimen09 084

Ruta vi gikk: Fondsbu – Fondsbu (måtte snu halvveis til Skogadalsbøen) – OlavsbuLeirvassbuMemurubu (via Gjendebu) – Gjendesheim.

Ny tur til Jotunheimen neste sommer. Vi gleder oss så inni granskauen.

«Fraa Byen det berer.
Eg lyfter paa Hatt,
Gud veit no den Dagen,
naar dit eg kjem att’.»
(Fra innledningsdiktet til Ferdaminni, A. O. Vinje )

En tanke om “Arge værguder i Jotunheimen

  1. Tilbaketråkk: Langhelg på Leirvassbu – i hjertet av Jotunheimen « Inn i granskauen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s