Gutter jakter, jenter filer negler

Det er gøy med friluftsliv og det er gøy å lese om friluftsliv. Kamille er et av Norges største kvinneblader, men ikke kjent for å skrive mest om opplevelser i villmarka. Stor var derfor overraskelsen, i positiv forstand, da Kamille i siste utgave hadde laget en reportasje om jakt! Ikke om jakten etter siste mote eller problemfri hud, men om jakten etter flott natur, friluftsopplevelser og skogens konge.

Reportasjen var godt skrevet, det var absolutt ikke noe i veien med journalistpennen. Det som er pussig er at Kamille tror det bare er gutter som driver med jakt og friluftsliv.

Den kvinnelige journalisten ble med et mannlig jaktlag på tur. Hun ble båret over bekken og fulgt på do. Mannfolka fikk vært “mye mann”.

Avslutningen på jaktsaken i Kamille lyder slik:

Her jeg ligger er i alle fall én ting tindrende klar: Vi jenter burde også ha en slik årlig tradisjon – hvor vi er ute hele dagen, spiser og drikker godt, forteller skrøner, driter hverandre litt ut og sitter oppe og prater til langt på natt. For gutta er jakten påskuddet og bonusen. Samholdet, koielivet og gleden over naturen, er drivkraften.

Vel. Kamillejournalistene er tydeligvis ikke av de mest turglade, men de må da kjenne noen som kan fortelle dem at dette er smått misvisende? Hvis ikke kan vi slippe følgende bombe:

Jenter jakter. Jenter drar på tur med andre jenter. Jenter liker også friluftsliv. Og vi er mange.

Kjære Kamille: Skildringen av turen er fin, men siden dere er et jenteblad ønsker vi oss friluftsreportasjer der dere har som utgangspunkt at vi jenter ikke bare sitter hjemme og filer negler. Hva med en fast villmarksspalte? Det er mye spennende stoff å ta av.

kamillejakt

Foto: Skjermdump fra kamille.no

Nettsaken om jaktlagets kjærester, de såkalte jaktenkene: Damer om elgjakt

11 tanker om “Gutter jakter, jenter filer negler

 1. Det er litt rart at noen faktisk kan sette sånt på trykk og utgi det i 2009. Oppleves merkerlig. Virker nesten som en overlevning fra før tiden med bh- og pornobål i gatene (ikke at jeg husker det særlig godt, men det fant faktisk sted).

  • Ja, vi jenter er heldigvis ikke så hjelpesløse som Kamille vil ha det til. De fleste foretrekker å krysse bekker på egne bein. I 2009 bærer vi til og med vår egen sekk, er det ikke fantastisk?

 2. Dette er jo direkte pinlig! Og nok en grunn til fortsatt å holde seg unna den delen av bladhyllene.

  Samtidig er det et tankekors at relativt unge jenter/damer i 2009 synes det er eksotisk å være ute i naturen. Hvem påstår at likestillingen i Norge har kommet så veldig langt?!? Håper sannlig jeg klarer å overføre noe av gleden med å være ute i skog og mark til mine jenter, slik at de ikke tror at skauturer – korte eller lange – er noe som er forbeholdt gutta!

  • Takk for bra kommentar, Hege! Vi er enige med deg, friluftslivet er definitivt ikke forbeholdt gutta og det trodde vi alle visste. Vi vokste opp med en mamma som tok oss med på skog- og fjellturer, og har aldri tenkt tanken at friluftsliv passer bedre for gutter enn jenter.

   Flott at du tar med døtrene dine på tur! Vi tror at det å vokse opp med naturopplevelser som en del av hverdagen er positivt for turglede og -lyst senere i livet – uansett kjønn:-)

   Hvor er din nærmeste skog, forresten?

   • Bor på Tranby, så har masse skog å ta av! Vi bruker Finnemarka en del, og det var morsomt å lese om deres turer på tvers og langs. (Jeg oppdaget bloggen deres i går, nemlig :-))

    Jentene er 9 og 12, og målet er ikke nødvendigvis å gå så lange dagsturer. Jentene liker å gå til de forskjellige «Trim til topps»-stedene Lier har, og Storsteinsfjell og Glasåsen er nok favorittmålene deres. Asdøljuvet er litt ekstra spennende, og i tillegg er det veldig fint å campe ved Asdøltjern.

    Vi har også drevet litt med turorientering for å ha konkrete mål for turene våre, og det har fungert veldig bra. Anbefales andre, både store og små!

   • Asdøljuvet har vi aldri gått, så det var et godt tips. Har hørt det skal være flott. Stemmer det at Asdøltjernet ligger på toppen av juvet? Den turen fikk vi lyst til å teste ut!

    En ting vi har snakket om en stund er å prøve orientering, det nærmeste vi har kommet hittil er å trave gjennom kratt og tett skog etter kompass og vanlig turkart. Hvis du har forslag til et område det er fint å starte med når en skal teste turorientering for første gang mottas det med stor takk:-)

   • Asdøljuvet er absolutt å anbefale, men det er et poeng at det ikke er altfor mye vannføring… I alle fall for oss som går med unger – og i tillegg har to små bikkjer som stedvis må lokkes og innimellom løftes for å komme seg fram. Det er mye fram og tilbake over bekken – om ikke etter vann, så i alle fall etter fotfeste 🙂 Vi har bare gått juvet opp, men det er sikkert vel så spennende ned! Vi har brukt en knapp time på selve juvturen – og omtrent det samme på å komme oss ned om Aschenbergsetra. På toppen av juvet er det Trim til topps-bok som navnet på vandrerne kan noteres stolt i – og det er vel 5-10 minutter å gå langs en grusvei for å komme seg til Asdøltjernet. Der er det både fint å bade, fiske og telte!

    Vi har vært med på turorienteringen i Lier, kalt Lier-trimmen. De legger ut 100 poster fra sånn ca begynnelsen av mai til midt i oktober. Det har variert hvor de har lagt ut poster, så vi har kommet oss ut på steder vi nok ellers ikke ville ha gått. Vi har kjøpt kart og klippekort på nærbutikken, men jeg tror f.eks. Intersport på Liertoppen også har pleid å selge dette. Og så kan dere jo legge opp til korte og lange turer alt etter som dere vil!Som sagt – veldig greit å ha et mål med turene, og å finne poster er en fin motivasjon i tillegg til at vi faktisk kan øve på både kartlesing og kompassbruk.

 3. Klart damene kan dra på tur, bare å bryte gamle grenser som enkelte ganger er gamle myter. Alt ligger i ens psyke, ikke alle trenger å følges på d..s og tørkes bak. Jeg trur ikke at jeg føler meg som mindre mann av at den eventuelle dama faktisk klarer detta aleine…

  • Pokker, mitt innlegg ble sendt avgårde for tidlig – fomle fomle…

   Skulle liksom fortsette med at jeg en gang måtte være med på å bære ei over ei lita elv vi måtte vade til livet, var like iskaldt for oss også. Men pga vårt eget og hennes utstyr måtte over også så ble det hele 3vadinger på oss. En neste gang bærer jeg ingen over, sært? Kanskje det men; det blir en fin mulighet for en jente/dame å bevise at de også klarer.
   Bare se på, etter min mening, villmarksjenta over alle villmarksjenter; Marit Birgitte Holm! Hun kryssa Alaska på langs med Lars Monsen i 9måneder. Hun kjempet gjennom tropehete, ekstremkulde,knalltøft terreng,kratt og sin bjørneskrekk. Og klarte det med glans!
   Noen ganger kan man ikke bryte barrierer som naturlige forskjeller i muskelstyrke feks, men det er bare å bryte mange vedtatte normer og myter bevise for en sjøl at; ja jeg klarer detta! Det kan gjelde på tvers av kjønnene også i så mangt.
   Var merkelig artikkel denna i Kamille syntes jeg også, men kanskje ikke for de shopping – glade kaffelatte – drikkende journalistene i det bladet.

   Vel vel, bare å stå på!

 4. Det er sjokkerende å lese en slik artikkel i 2010 faktisk!!! Hadde forventet mer…. ja, selv av et magasin som publiseres AV bydamer TIL bydamer. Det er tydelig at de ikke helt får med seg hva som skjer i resten av landet og at JENTER faktisk går på jakt og er sosiale med andre jenter (på andre steder enn kafeer).

  PS! Flott blogg! Her kommer jeg til å se meg litt mer rundt om det er greit!

  • Moro at du fant fram til bloggen vår, her er det fritt fram å titte rundt. Takk for fin kommentar og ikke minst et indirekte tips til nettsiden http://www.arcticfemme.com. Den kjente vi ikke til fra før, men det er flott med et friluftsmagasin for jenter! Dette skal vi følge med på.

   Er du forresten den Tove som skal krysse Grønlandsisen til høsten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s