De fineste navna i Finnemarka

Når vi er på tur legger vi merke til spesielle navn på kartet, på vann, stier, og myrer. Og vi lurer ofte på hva navnene kommer av. Her er våre ti favorittnavn i Finnemarka:

De pene tjerna er tre tjern som ligger pent plassert ved blåmerket sti mellom Tverrelva og Sandtjern. Og pene er de:)

Glitre lever opp til navnet sitt. Når du rusler ned mot Glitre en solskinndsdag, ligger det vakre kildevannet og glitrer innbydende.

Himmerikstjern ligger i en grop sør for Glitre. Det er en fin tur å gå hit fra Eiksetra. Vi gikk etter kompasset etter Lelangen og så ikke spor etter “himmerik” selv når vi ifølge kartet var rett ved. Vi kom til Himmerikstjern fra sør, men det skal visstnok være enklere fra nordenden. Her hadde vi et fantastisk skue da solnedgangen malte skogen rød.

Klemmehøgda er er et flott område, og her er det koselig å klemme:)

Vakkertjern dukker opp når du trasker over Måneskinnsheia mellom Løken og Tverråsen.

Damefallene har visstnok fått navnet fordi damene i gamle dager gikk på ski i skjørt og det gikk naturlig nok ikke alltid like bra.. I fallet fra Landfalltjern til Stiboltkrysset får man god fart!

Dritarbakkene er mellom Skimten og Eiksetra. Hvorfor disse bakkene har fått navnet er vi usikre på, men de er tunge å gå opp og skremmende å stå nedover på vinteren!

Fugleleikmyra er et koselig navn på en myr. Kunne være morsomt å slå opp teltet her til våren og sjekke om det er noen leik på gang.

Til slutt velger vi å ta med Rassballhaugane, uten videre kommentar..

Har du noen favorittnavn fra marka?

 

DSC_1136

Over: De fleste kjenner igjen dette som Himmerikstjern, på grunn av veggen på østsiden av vannet. Bildet er tatt fra den fineste (eneste?) leirplassen rundt tjernet. Tips: Hvis du ikke digger at glatt mudder omslutter beina dine opp til knærne bør du ikke bade her. Hvis du liker sånt, vær så god:-)

Reklamer

8 tanker om “De fineste navna i Finnemarka

 1. Flere snodige navn i Finnemarka:
  – Pantegutten (rett sør for Eikbråtan i Lier)
  – 5-minutter´n (blåmerket sti som starter rett «nerrafor»
  Landfallhytta og ender opp ved brua over Myreseterbekken)
  – Whiskybekken (bekken som munner ut i Gamledammen)
  – Grauten og Vellinga (to små tjern vest for Vrangla)
  – Magaknipa (stigningen opp mot Skimtheia på den blåmerka
  stien som er fortsettelsen av 5-minutter´n)
  – Kjerringræva (husker ikke helt, men mener at det er i
  Årkvisla/Hvalsdammen-området)

 2. Så mange herlige navn! Takk for bra kommentarer begge to.

  Håkon, her var det mange vi ikke har hørt om før. Vi noterer alle:-)

 3. Steinkjerringa er jo en klassiker, liker også Kudalen. En liten outsider: Furtebekken, som renner ned i Mellomdammen 😀

  Et par til: Rævassbjørn, øst for Breilvatn, og vannene Vrangla og Vrangen. Begge har beskrivende navn..

  Ellers så går det en vandrehistorie om en finere frue i byen for noen år siden som ikke vill ta de «drammenske» navna i sin munn, det ble til Stenkonen og Avføringsbakkene hehe

  • Så morsomt! Kjærringræva ville vel den fine fruen kalle Konestumpen? Vrangla blir jo kalt Lillevrangla og Storevrangla, som også er koselige navn.

 4. Tilbaketråkk: Pudder på Tverråsen | andreascarlsen

 5. Vannet som kalles Rævassbjørn er blitt skrevet på mange måter i ulike kart, men blant vandrere i Nordre Finnemarka har det alltid hett Ræva Hass Bjørn. I alle fall siden en hissig bonde på 1700-tallet utbrøt på en grensebefaring at det gikk da ikke an å bruke dette vannet til grensetrekking, «det er jo ikke større enn ræva mi…». Vannet er nemlig ikke spesielt lite. (Alt dette ifølge tradisjonell navneforklaring som gjengis uten garantier..)

 6. Takk for historien Arne! Slike navneforklaringer er morsomt å ha med på turen og når vi studerer kartet for å planlegge ruta. I Nordre del av Finnemarka er det mange flotte tjern og fiskevann, men til Rævassbjørn som det i følge Finnemarka.com ikke er fisk i, går det kun vinterløype. Siden vi ser på oss selv som glade vandrere i Finnemarka tar vi oss friheten til å kalle Rævassbjørn for Ræva Hass Bjørn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s