Fannaråkhytta – overnatting over skyene

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte. Hytta ligger værhardt til på 2068 moh og er ofte omringet av tåke. Lykken var derfor stor da vi kom til topps i klarvær og kunne nyte synet av mektige fjell og vakker natur på alle kanter. Solnedgangen fra toppen av Fannaråken gjør inntrykk.

Det kreves en ekstra innsats å drive betjent turisthytte på Norges tak. Før sesongen starter i månedsskiftet juni/juli fraktes mat og utstyr for hele sesongen opp til toppen via helikopter. Det hindret ikke betjeningen i å servere oss treretters middag og nybakt brød til frokost!

Betjeningen har en variert og spennende sommerjobb. På bildene under har vi foreviget at de brenner søppel og tømmer utedassene – samme dag som de har rukket å føre fjellvandrere trygt over breen, laget mat, vasket opp og bakt brød. Den jobben fikset de dessuten veldig bra, og vi angrer på at vi ikke stappet sekken full av forfriskninger til dem før vi karret oss opp. IMG_5118IMG_5091

Vi gikk opp til Fannaråkhytta fra Turtagrø. Det var den første dagsetappen på vår ukelange ferie i Jotunheimen, så de 1200 høydemetrene vi måtte forsere kjentes greit i beina.

IMG_5183

Dette er en tur vi virkelig anbefaler. Den går innover en dal med mykt underlag og nasjonalromantikk, før stien tar av oppover fjellskrenten og bokstavelig talt tar pusten fra deg. Utsikten blir videre, lengre og flottere for hver gang du snur deg, og toppen ser du ikke før du er der.

Vårt tips er å gå opp fra Turtagrø eller Skogadalsbøen, så går du heller ned til Sognefjellshytta eller Krossbu dagen etter.

Les rutebeskrivelse fra Turtagrø til Fannaråkhytta.

image

IMG_5089IMG_5140

Natten ble tilbrakt i køyesenger, tett i tett med andre fjelltravere. Siden ingen fikk dusjet etter timene til fots, var det en spesiell eim i hytta da vi våknet morgenen etter. Vi var raskt på beina og søkte frisk luft, og kom ut i kraftig vind og snøføyk. Snakk om værskifte! Vi fikk ikke foreviget været denne morgenen, men koser oss heller med bildene av solnedgangen og klarværet kvelden før. Fannaråkhytta er definitivt et sted vi vil tilbake til!

Utsikt fra toppen av Fannaråken:

IMG_5106

image 

Tips: Liker du motbakkeløp eller er du generelt glad i utfordringer? Test løpet Fanaråken opp – fra Turtagrø til Fannaråkhytta raskest mulig. Fra 868 til 2068 moh på 8,6 km. Når du ellers går opp med tung sekk på ryggen må du regne med å bruke 4-5 timer. Rekorden i Fanaråken opp er på 57 minutter:-)

image

God tur!

8 tanker om “Fannaråkhytta – overnatting over skyene

 1. Flotte bilder, men er det noen fiskevann der, og traff dere noen dere kunne snakket med? Og si setninger som: Men har De noen egg? ( Tre i Norge ved to av dem).

 2. He he, jeg må se å få lest den snart.
  Du har i det minste utsyn til mange fiskevann, så du kan bruke dagen på å se hvilke som er mest fristende å teste vel nede igjen.

 3. Tilbaketråkk: Breturer i Jotunheimen « Inn i granskauen

 4. Tilbaketråkk: Breturer i Jotunheimen « Inn i granskauen

 5. Tilbaketråkk: Hytter i Jotunheimen – våre erfaringer « Inn i granskauen

 6. Tilbaketråkk: Hytter i Jotunheimen – våre erfaringer « Inn i granskauen

 7. Hej. Jeg læste om jeres tur fra Turtagrø til Fannaråkhytta, som jeg gerne vil gå til september. Hvor stejl/bratt, vil I sige, at stien er på sidste halvdel? Jeg vil så gerne derop, men har lidt højdeskræk. Det gør ikke noget, det er bratt, hvis stien bare er god og der er sten at støtte sig til i siderne. Mange hilsener fra en lavlandsdansker, Vibeke

  • Hei Vibeke! Takk for kommentaren du skrev og beklager sent svar! Denne bloggen er litt «sovende» for tiden, dessverre. Hvis det fortsatt er aktuelt med svar: turen opp er ganske bratt, men stien er lettgått og ikke skummel å gå. Du har steiner å støtte deg til og turen er langt fra så luftig som mange andre topper i Jotunheimen. Når du nærmer deg toppen flater det ut, og på toppen – der hytta ligger – er det flatt og fint. Håper du tar turen og at du får en flott fjelltur! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s